Cariës (gaatjes) en vullingen

Cariës (gaatjes) zijn beschadigingen aan het glazuur van tanden en kiezen. De tandarts kan dit in de meeste gevallen herstellen met een vulling.

Vullingen

Het kan gebeuren dat een tand of kies beschadigd wordt door cariës (gaatje). Door de periodieke controles kan de tandarts vroegtijdig cariës opsporen en kan in de meeste gevallen het gaatje gevuld worden. Een vulling is een relatief eenvoudige tandheelkundige behandeling. Deze behandeling wordt veelal met lokale verdoving uitgevoerd zodat jij ontspannen kan liggen en de tandarts goed zijn werk kan uitvoeren.

Verwaarloosde gaatjes kunnen voor grote problemen zorgen. Het kan de tand zo aantasten dat de tand getrokken moet worden of de zenuw aantast. Hoe eerder een gaatje dus wordt opgespoord hoe kleiner de ingreep.

Voorkomen

De tandarts kan bij een verhoogd cariës risico adviseren om vaker naar de mondhygiënist te gaan dan je wellicht gewend bent. Ook hierbij geldt dat wij advies geven op maat. Tandplak is de grootste boosdoener voor het ontstaan van cariës. Wanneer tandplak niet voldoende wordt verwijderd, kan er een leasie (oppervlakkig defect) en een gaatje (caviteit) ontstaan. Door een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist wordt de tandplak verwijderd en krijg je tips om de tandplak zelf zo goed mogelijk te verwijderen waardoor je minder kans hebt op gaatjes of andere mondproblemen. Ook suikers en het aantal eetmomenten op een dag kunnen het ontstaan van gaatjes beïnvloeden.

Beperk het aantal eet en drink momenten tot maximaal 7 per dag. Zo heeft het gebit de tijd om te herstellen van de zuuraanvallen op het glazuur.

Bekijk ook deze behandelingen

Periodieke controle

Wil je een stralend en gezond gebit? Dan is het belangrijk om regelmatig de tandarts te bezoeken voor een controle, ook wel een periodiek mondonderzoek genoemd.

Meer informatie

Mondhygiëne

Bij Club Mondzorg ligt de focus op persoonlijke én preventieve mondzorg.

Meer informatie

Parodontitis

Gezond tandvlees bloedt niet. Bloedend tandvlees is een teken van een tandvleesontsteking.

Meer informatie